Константин МишевНа практика България се намира в конституционна криза. Невъзможност да

...
Константин МишевНа практика България се намира в конституционна криза. Невъзможност да
Коментари Харесай

Намираме се в конституционна криза, пред следващите парламенти стоят две важни задачи

Константин Мишев

На процедура България се намира в конституционна рецесия. Невъзможност да се сформират постоянни постоянни държавни управления и дълги интервали на безспорна власт на президента, който ръководи без парламент и без какъвто и да е било надзор. Президентът става безспорен монарх.

Пред идващите национални събрания стоят две значими задания. Промяна на конституцията и унищожаване на служебните държавни управления. Съществува и разновидността да има назначени служебни държавни управления, само че без да се разпуска Народното събрание. На процедура след предварителни избори има за прочут интервал парламент при ръководство на служебно държавно управление. И министрите са подложени на парламентарен надзор. Съвсем естествено е същото да бъде ситуацията и преди изборите.

Втората задача е да бъде даден бонус от спомагателни народни представители на групировката, която е спечелила най-вече гласове. Така е в някои демократични страни. От една страна това ще спомогне за основаването на постоянни и работещи държавни управления, а въпреки това - ще накара партиите да основават необятни предизборни обединения в устрема да завоюват най-вече гласове в бъдещия законодателен орган. Така ще се върнем към здравословния двуполюсен модел. Разумно би било редом с това да бъде вдигната изборната преграда на 6 или 8 %.
Това са моите две стотинки.
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР